Tori Wrånes Your Next Vacation is Calling fra Hot Pocket, videoperformance, videokunst, samtidskunst, utstilling Sørlandets Kunstmuseum 2018

Tori Wrånes.Your Next Vacation is Calling

10.februar - 06.05.2018

I et rom er veggene dekket av tykke lag med maling, kastet ut med en voldsom, befriende kraft, som i et abstrakt maleri. En svevende sofa, som trosser tyngdekraften, skyter ut fra den ene veggen. Menneskene er utstyrt med masker, og beveger seg i et rytmisk, gjentakende mønster, som om de gjør ulike treningsøvelser. Kunstneren selv løper stadig fortere på en tredemølle, mens hun synger på trollspråket. Slik tester hun hvordan fysiske anstrengelser påvirker uttrykket i sangen. Installasjonen fremstår som et egenartet univers hvor deltakerne skaper seg et rom for nye ritualer og mangfold, hvor alle har frihet til å være den de er.

Tori Wrånes (f. 1978) fra Kristiansand er med sin performance-kunst en unik stemme i norsk samtidskunst. Som en av våre mest internasjonale kunstnere har hun fremført en rekke spesialbestilte verk rundt om i verden, både på Performa 13 i New York (2013), en biennale dedikert til live performance-kunst, og Sidney-Biennalen (2014). I sitt siste prosjekt, Flute Warriors (2017), arbeidet hun sammen med en gruppe transkjønnede i Bogotà, Colombia. Mennesker som i det daglige er utsatt for vold og diskriminering.

Wrånes’ første store separatutstilling i Norge, Hot Pocket (2017) på Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, presenterte hele bredden i kunstnerskapet. For Wrånes er performance et kunstuttrykk som gir en stor grad av frihet. Her blander hun maleri, skulptur, installasjon og sang til en kompleks helhet. Your Next Vacation is Calling (2014-17), er karakteristisk for denne tilnærmingen, og utgjør et hovedverk i produksjonen. Dette er grunnen til at installasjonen ble innkjøpt til Sørlandets kunstmuseums samling i 2017.

Tori Wrånes
Your Next Vacation is Calling, 2014-17
Tre-kanals videoinstallasjon av performance på Lilith Performance Studio, Malmø
16 min., format: 5:2, opplag: #1/5 (TW29)

Videostill: Jacob Soffussen