DRIFTING. Hanne Nielsen & Birgit Johnsen

Siste helg

I 2006 ble en mann funnet drivende på en flåte i Skagerak, i internasjonalt farvann, sør for Kristiansand, mellom Danmark, Norge og Sverige. Den medtatte mannen reddes av et norsk skip, og bringes i land i Sverige. Ingen vet hvem han er, eller hvor han kommer fra. Myndighetene har problemer med å identifisere ham, og mediene er fulle av spekulasjoner. Mannen selv nekter å snakke.

Den danske kunstnerduoen Hanne Nielsen (f. 1959) og Birgit Johnsen (f. 1958) tar utgangspunkt i denne historien fra virkeligheten. I en fireskjerms videoinstallasjon veksles det mellom bilder av “flåtemannen” og intervjuer med sjømenn, politi og migrasjonsmyndigheter. Den fragmenterte strukturen vever fakta og fiksjon sammen til en historie som reiser eksistensielle og i vår tid høyst aktuelle spørsmål om identitet, nasjonalitet, det å mangle tilhørighet og om å være i drift som menneske.

Nielsen og Johnsen, begge utdannet ved Det Jyske Kunstakademi i Aarhus, har arbeidet sammen siden 1993, og regnes som pionerer i dansk videokunst. De er representert i flere samlinger, både i Danmark og internasjonalt.

Bilde: Hanne Nielsen & Birgit Johnsen, Drifting, 2014, format: 16:9, fireskjerms videoinstallasjon, farger, 5:1 lyd, norsk/svensk dialog med engelske undertekster. Originalt format: 4K HD Varighet: 22:52 min.

Utstillingen er støttet av: