Per Barclay – KUNSTSILO, KRISTIANSAND

27.06-25.11.2018

PER BARCLAY. KUNSTSILO, KRISTIANSAND
Våren 2017 engasjerte Nicolai Tangen på vegne av AKO Kunststiftelse to markante nordiske kunstnere til å skape nye verk i den gamle kornsiloen i Kristiansand. Norske Per Barclay (f. 1955) og danske Per Bak Jensen (f.1949) fikk frie tøyler i prosessen. I utstillingen Kunstsilo, Kristiansand vises Per Barclays fotografier som resultat av hans arbeid i siloen.

PER BARCLAY
Per Barclay er en etablert kunstner både i Norge og internasjonalt, kjent for sine skulpturer, installasjoner og fotografier. Spesielt kjent er Barclay for sine «oljerom», som utgjør en sentral del av hans produksjon gjennom nærmere 30 år. I disse arbeidene lages et midlertidig gulv i et allerede eksisterende interiør som er nøye utvalgt av kunstneren. Gulvet dekkes med olje, eller en annen reflekterende væske som melk, vin, eller blod. Speilingene som oppstår i gulvet manipulerer vår forståelse av omgivelsene, og åpner opp for nye og ukjente måter å forstå rom og volum på. Fotografiene fremstår både som estetisk vakre, og urovekkende på en og samme tid. Sist i rekken av «oljerom»-arbeider er fotografiene fra den gamle kornsiloen i Kristiansand.

Per Barclay (f.1955) bor og arbeider i Oslo og i Torino, Italia. Hans arbeider finnes i samlingene til blant annet Nasjonalmuseet, Henie Onstad Kunstsenter og Astrup Fearnley museet. Barclay har nylig hatt en større separatutstilling ved KODE Kunstmuseene i Bergen. Hans stiller ut ved OSLContemporary i Oslo frem til 30 juni, samt på Manifesta 12 (Collateral), i Palermo, Italia sommeren 2018.

AKO KUNSTSTIFTELSE OG SØRLANDETS KUNSTMUSEUM

Gjennom 20 år har Nicolai Tangen samlet kunst fra det 20 århundre. Samlingen har sitt tyngdepunkt innen den norske modernistiske kunsten, men har de seneste årene blitt utviklet til å favne nordisk kunst og kunsthåndverk fra perioden. Samlingen inneholder et stort antall fotografier, deriblant en større samling av Per Barclays arbeider.

Nicolai Tangen gir nå hele samlingen sin til hjembyen Kristiansand. Samlingen legges inn i en egen stiftelse – AKO Kunststiftelse, og Sørlandets Kunstmuseum har inngått en avtale med AKO Kunststiftelse om evigvarende disposisjonsrett til samling. Begge samlingene skal samlokaliseres i det som skal bli et nytt kunstmuseum i kornsiloen på Odderøya, Kristiansand