Tokyo Twins Sparebanken Sør kunstnerpris 2018

Fire spennende kunstnertalenter fra Agder nominert til Sparebanken Sør Kunstnerpris

– Vi ønsker å anerkjenne og støtte unge kunstnere fra regionen, understreker Trond Skjæveland, markedssjef i Sparebanken Sør. For 7.gang skal Sparebanken Sør dele ut 150.000 kroner, til en av de fire nominerte kunstnerne.

Økt synlighet til unge kunstnere

Sparebanken Sør Kunstnerpris har etablert seg som en viktig pris for unge kunstnere fra Agder. I år deles den ut for syvende gang. Det er Sørlandets Kunstmuseum som forvalter prisen i samarbeid med banken. Å bli nominert innebærer i seg selv synlighet, og vinneren av prisen på 150 000 kroner får en unik mulighet til å videreutvikle sitt kunstnerskap.

Utmerkelsen ble opprinnelig etablert under navnet Sparebanken Pluss Kunstnerpris, og etter bankfusjonen i 2014, valgte Sparebanken Sør å videreføre tradisjonen. Skjæveland synes det er viktig å videreføre satsningen som ble etablert for ni år siden. -Vi håper at prisen kan gi vinneren et økonomisk pusterom til å produsere mer spennende kunst, sier han.

Nominasjonsprosess

– I år har vi ønsket å styrke prosessen rundt nominasjon og juryering av prisen, så vi har satt ned egne komiteer for å utføre arbeidet, forklarer kurator Else-Brit Kroneberg. Årets nominasjonskomité har bestått av daglig leder for Kristiansand Kunsthall, Cecilie Nissen, og daglig leder for Bomuldsfabriken Kunsthall (Arendal), Harald Solberg. I tillegg har Agder Kunstnersenter vært representert ved daglig leder Agnes Repstad, og Sørlandets Kunstmuseum ved kurator Karl Olav Segrov Mortensen.

-I starten av årets prosess var det 14 navn på nominasjonskomiteens liste, noe som forteller oss at det er mange dyktige og interessante unge kunstnere i vår region, forteller Kroneberg. Komiteen endte til slutt med å innstille fire kandidater: Johanne Hestvold, Bjarne Bare, Sigve Knutson og duoen Tokyo Twins, bestående av Anne Ødegård og Simon Daniel Tegnander Wenzel.

Kunstnere komiteen har falt ned på, arbeider innenfor ulike typer kunstneriske uttrykk, som fotografi, skulptur, video og performance.

Utstilling og prisutdeling

De nominerte kunstnerne vil vise frem verk i en egen utstilling på Sørlandets Kunstmuseum høsten 2018. Utstillingen er et eksempel på hvordan vi som regionalt kunstmuseum også skal være et utstillingsvindu for det som rører seg rundt oss her og nå. Vi er ikke et museum kun for etablerte, store navn eller historiske størrelser. Vi ønsker å være en arena som oppmuntrer det unge miljøet i form av å gi dem synlighet og oppmerksomhet, forteller kurator Else-Brit Kroneberg.

Utstillingen utgjør en del av beslutningsgrunnlaget for juryen som skal kåre vinneren. Juryen settes sammen av representanter fra museet, Sparebanken Sør, samt eksterne medlemmer fra kunstfeltet utenfor regionen.

-På den måten sikrer vi et «friskt blikk» inn på kandidatene, noe vi synes er viktig, fortsetter Kroneberg.

I utstillingen får publikum mulighet til å oppleve noe av det som rører seg på den unge kunstscenen. De vil også få mulighet til å stemme på sin egen favoritt. Den av kunstnerne som får flest stemmer vinner en egen publikumspris på 15.000 NOK, også finansiert av Sparebanken Sør. Begge prisene deles ut på en storstilt markering 28.november.

Meld deg på nyhetsbrev for å bli oppdatert på hva som skjer på museet