Gastronomic Translations – Kunst som smaker

Spiralen og kvadratet

Førstkommende søndag kan publikum oppleve et helt spesielt verk på SKMU Sørlandets kunstmuseum. To kokker tar utfordringen og stiller som deltakere i den brasilianske kunstneren Rivane Neuenschwanders verk Gastronomic Translations.

Gastronomic Translations (2003) tar utgangspunkt i en handleliste skrevet på engelsk som kunstneren fant på gata i Frankfurt. Hun sendte listen til to kokker i São Paulo og bad dem å lage en rett ved å bruke KUN og ALLE ingrediensene på lista. Dette resulterte i to svært forskjellige måltid bestående av ulike retter.

Siden 2003 har verket blitt vist i mange ulike land og sammenhenger, og slik adressert ulike publikummere og byer. Stadig nye fortolkninger av handlelisten viser hvordan mat, på samme måten som språk, endrer betydning og forståelse når den krysser landegrenser, kulturer og tradisjoner.

Søndag 9. september kl.14.00-16.00 inviteres publikum til SKMU for å smake på resultatet.

Rivane Neuenschwander ble født i 1967 i Belo Horizonte i Brasil, hvor hun bor og arbeider. Hun er kjent for å bruke hverdagslige materialer og fenomener i verk som beveger seg rundt temaer som reiser, oversettelse og forgjengelighet.