Pipilotti Rist

12. mai --28.august

Den sveitsiske kunstneren Pipilotti Rist (f.1962, Grabs) er verdenskjent for sine store videoinstallasjoner. I sommerens utstilling på Sørlandets Kunstmuseum får du nå muligheten til å oppleve et av kunstnerens mest kjente arbeider «Sip My Ocean» (1996). Her tas vi med til et idyllisk, undersjøisk paradis, på en sakte reise blant drømmeliknende bilder. Stillheten brytes av en intens fargebruk akkompagnert av kunstnerens egen coverversjon av Chris Isaaks berømte ballade «Wicked Game».

Pipilotti Rist er en av videokunstens virkelig store navn. Installasjonene hennes beskrives gjerne som lekne, psykedeliske og sensuelle, og vil garantert gi publikum en unik opplevelse. Rist begynte å arbeide med videokunst på slutten av 80-tallet, og fikk raskt oppmerksomhet fra kunstverdenen for sine arbeider. De minner om underholdningsindustriens musikkvideoer og filmtrailere, men står på samme tid i gjeld til videokunstens pionerer.

Pipilotti Rists fødenavn er Elisabeth Charlotte Rist, men kunstneren skapte seg en ny identitet ved å ta navnet «Pipilotti». Navnet er hentet fra karakteren Pippi Langstrømpe i Astrid Lindgrens berømte barnebokserie. Pippi er jo noe helt utenom det vanlige: en eventyrer som lever som hun selv vil. Hun er leken, uavhengig, fantasifull og har en original tilnærming til omgivelsene. I Rists arbeider finner vi paralleller til Pippi Langstrømpe. Her fylles de mest hverdagslige hendelser og objekter med undring, og vante omgivelser fremstår plutselig både uforutsigbare og fantastiske. I tillegg er Pippi, som kvinnene i Rists arbeider sterke og ustoppelige – konvensjonene kastes over bord.

Dette kommer tydelig til uttrykk i det andre arbeidet som vises i utstillingen; I’m Not The Girl Who Misses Much. Videoen, fra 1986, ble laget mens Rist fremdeles var student. Her danser kunstneren manisk rundt, ikledd en sort, avslørende kjole. Hun synger gjentakende en lett endret versjon av den første linjen i Beatles’ låt Happiness is a Warm Gun, som også er verkets tittel. Bildene er kornete og uklare, og tempoet i arbeidet gir inntrykk av en videotape som spoles i forskjellig hastighet, beskriver Kroneberg. Rist benytter populærkulturens videoformat, men utfordrer de vante forteller- og betrakterstrukturene, spesielt i forhold til hvordan hun fremstiller kvinnen.

Utstillingen Sip My Ocean er et resultat av godt samarbeid med Louisiana Museum of Modern Art i Danmark, Pipilotti Rist, Rist studio og galleriet Hauser & Wirth.

Sip My Ocean åpnes av Per Kvist, dekan på Kunstfag ved UiA, torsdag 12. mai kl.18.00.

 

 

Alle foto: Pipilotti Rist, Sip My Ocean, 1996, audiovisual installation (video stills). Sound: Anders Guggisberg, Pipilotti Rist after Chris Isaak, Wicked Game, 1989 © Pipilotti Rist. Courtesy the artist, Hauser & Wirth and Luhring Augustine, Louisiana Museum of Modern Art