14 Billions (Working Title) – Tomás Saraceno

OBS! Siste dag søndag 23. august

 

Tomás Saraceno er både arkitekt og kunstner. Han er kjent for sine utopiske installasjoner som kombinerer vitenskap, kunst og arkitektur. Saraceno er opptatt av hvordan vitenskapelige oppfinnelser kan lede til et mer bærekraftig samfunn, og lar kunsten få en sentral rolle i å visualisere og prøve ut ulike fremtidsvisjoner.

14 Billions (Working Title) (2010) er en enorm modell av nettet til en sort enke – en giftig edderkopp. Publikum kan gå gjennom og rundt installasjonen, som består av 8000 sorte elastiske bånd som spennes fra gulv til tak, holdt sammen av 23.000 individuelle knuter.

Saracenos utgangspunkt for arbeidet var hvordan vitenskapsmenn bruker edderkoppnett for å beskrive universets opprinnelse og struktur. I to år samarbeidet han med edderkoppforskere, astrofysikere, arkitekter og
ingeniører for å lage verket, og forskningsmaterialet fra prosessen stilles også ut.

Arbeidet er et av flere der Saraceno tar for seg edderkoppnett og deres forbindelse til både arkitektur og kosmologi – nettets sosiale og symbolske verdi belyses også.

Tomás Saraceno er født i 1973 i Argentina. Han bor og arbeider i Frankfurt, Tyskland. Sørlandets Kunstmuseum takker Bonniers Konsthall for lån av verket og bistand i planleggingen av prosjektet.