Yayoi Kusama – Dots Obsession

4.mai - 1.september 2013

SKMU er stolte over å presentere Dots Obsession – Love Transformed into dots, en av Yayoi Kusamas (f. 1929, Japan) spektakulære totalinstallasjoner. 

Japanske Yayoi Kusama (84) er en av verdens mest ettertraktede kunstnere. Hun er fremdeles aktiv og har opplevd nærmest en renessanse i form av utstillinger og presentasjoner verden over de seneste ti årene. Hennes første store retrospektive utstilling i Storbritannia ble vist på Tate Modern i fjor, og i løpet av 2013 står store utstillingsturneer i Asia og Sør Amerika for tur.

I Sal 1 viser SKMU denne sommeren en av Kusamas totalinstallasjoner; Dots Obesession – Love Transformed into Dots. Verket fra 2006 er en del av en større serie rominstallasjoner kalt Dots Obsession som kunstneren begynte på i 1990-årene. Her er hennes signaturmerke, polkadotten, spredd utover store uregelmessige ballonger som henger i taket, ligger på gulvet og flyter i rommet. 

Dots Obsession nærmer seg visuelt de hallusinasjonene Kusama led av som barn – der hennes omkringliggende omgivelser ble totalt dekket av repeterende mønstre. For å bearbeide disse tok Kusama dem ut i kunsten. Her finner man igjen en nærmest hallusinatorisk intensitet – der form og farge, lys og repetisjon konstruerer et altoppslukende rom betrakteren blir en del av. 

Fra en bakgrunn innen tradisjonelt japansk maleri, dro Kusama til USA som 20-åring. Her fikk hun kontakt med prominente navn på den amerikanske kunstscenen som Mark Rothko, Donald Judd, Frank Stella, Robert Morris, Claes Oldenburg, Andy Warhol og skulptøren Joseph Cornell som senere også blir hennes partner.

På 70-tallet returnerte hun til Japan hvor hun lever og virker fremdeles. Gjennom en kunstnerisk karriere som spenner over 70 år har hun blitt verdenskjent for sine arbeider og sitt signaturmerke – polkadottene.

SKMU 2013-Folder A6 Kusama

http://www.yayoi-kusama.jp/