Ane Graff – Your Groundwater

Siste dag torsdag 25. april

Ane Graff er kommet til SKMU med en ambisiøs utstilling som løfter kunstnerskapet et markant steg videre. En betydningsfull ny vending er å spore i denne mørkere verksserien omkring et radikalt tap. Tematikkene som er Graffs kjennemerke – strukturen i naturmaterialer studert i minste detalj, nedbrytningsprosesser, og det ubønnhørlige og nådeløse ved at noe oppløses og forsvinner gjennom forfallsartede endringsforløp – fikk i 2012 en personlig dimensjon i form av en bortgang i familien.

Your Groundwater er dermed på samme tid en ny retning og en helt logisk videreføring av kunstnerskapet til nå: Som før handler det om tålmodig oppløsning av innhold og uttømming av mening. Graff studerer på kloss hold hvordan et materiale – stein, gress – er bygget opp. Så tar hun for seg prosessen bak den organismens endring mot en ny tilstand av forfall og oppløsning. Men nå bringer hun det fysiske mennesket inn i kretsen av slikt materiale og tilfører en ny, emosjonell dimensjon.

I utstillingstittelen ”Your Groundwater” setter Graff det personlige pronomenet du/ditt sammen med et naturmateriale, slik hun gjorde også da beslektede verker nylig ble vist på den mindre ”You Are My Marble” ved  Vigelandsmuseet i Oslo. Ved å tiltale et materiale som om det var en (spesifikk) annen person, destabiliserer hun nok en gang skillet mellom menneske og ikke-menneske.

For Graff er grunnvann blitt et bilde på langsom skadegjørelse. Når vanndråper sprenger seg opp og fram i stein, kan den piplende fukten stille endre og ødelegge overflaten og strukturen i den. Det er i det hele tatt noe ustyrlig ved fast materie som blir til, eller avgir, væske. Det flytende kan være truende. For når konturene av noe flyter ut, hva holder dette noe på plass og samlet? Uten ytterkanter, hva definerer deg – Graffs you –som individ lenger? Hva holder deg igjen?*

*Utdrag fra katalogessayet Your Groundwater/ ANE GRAFF, skrevet spesielt for utstillingen av Johanne Nordby Wernø.

 

Ane Graff (f.1974 i Bodø) bor og arbeider i Oslo og Amsterdam. Hun gikk ut fra Vestlandets Kunstakademi, Bergen, i 2004. Siste utstillinger inkluderer Graff/Løw/Sandbeck på Vigeland- museet (2012), Oslo, Nor, Festspillene i Nord-Norge 2011, Harstad, NOR, and “ Screaming from the Mountain”, Sørlandets Kunstmuseum (2011), Kr.Sand, NOR, “Patches of Standing Water”, Platform China Contemporary Art Institute, Beijing, CH (2010).

www.anegraff.com

Folder A5 Ane Graff SKMU 2013