Screaming from the Mountain

25. juni 2011 – 25. september 2011

Screaming from the Mountain: Landscapes and Viewpoints er en storskala utstilling som tar sikte på å utforske den nord-europeiske landskapstradisjonen. Utstillingen, som tar hele museet i bruk, har sitt utgangspunkt i en romantisk maleritradisjon, men fokuserer først og fremst på hvordan denne kan speiles og rekontekstualiseres gjennom samtidig kunstpraksis. Utsiktspunktet viser seg å være vel så viktig som utsikten: hvor du står med hensyn til geografi , historie, kjønn, makt – eller om du ser på genren i seg selv, med alle dens konvensjoner som kan følges eller brytes.

Flere viktige historiske kunstnere er involvert i utstillingen – navn som Amaldus Nielsen, J.C. Dahl, Kitty Kielland, Marcelius Førland, Carl Fredrik Hill, Elias Martin og August Strindberg. I tillegg deltar en lang rekke kunstnere som ikke bare har et stort internasjonalt ry, men som bidrar med relevant om enn uventet tilnærming til temaet landskap. Screaming from the Mountain inkluderer verk av Isaac Julien, Mariele Neudecker, João Penalva, Job Koelewijn, Karen Kilimnik, Peter Fischli & David Weiss, Cornelia Parker, Inga Svala Thorsdottir og fl ere andre fra det internasjonale kunstfeltet.

Brorparten av utstillingens mer enn 60 kunstnere er aktive i de nordiske landene – de er opptatt av ideer som har sine røtter i den romantiske tradisjonen, men som fremdeles er tilstedevær ende i diskusjoner og i den kunstneriske praksis spesielt i denne regionen. A K Dolven, Ane Graff, Matias Faldbakken, Linn Pedersen, Thora Dolven Balke, Dag Erik Elgin, Mari Slaattelid, Torbjørn Rødland og Vilde Salhus Røed har alle norsk tilhørighet, mens Fine Art Union, Jorann Abusland, Carly Troncale, Preben Holst, Leonard Rickhard, Eirik Gjedrem, Kjell Nupen og Sidsel Hanum viser styrken i den lokale sørnorske kunstscenen.

Mer informasjon

Kunstnerliste