Tom Claassen, Omnimals

4. desember 2010 - 27. februar 2011

I naturen finnes det dyr (animals) i alle slags varianter – og så finnes det onnimals. Det kan virke som om det er sistnevnte Tom Claassen er opptatt av i de mange dyrelignende skulpturene han har laget i de senere år. Disse onnimalene har en hulhet. De ser oppblåste ut, somom de var sprekkferdige ballonger. Andre ganger kommer det samme hule uttrykket frem i figurene (for de er ikke alltid dyr) ved at all luft ser ut til å ha gått ut av dem og de er flate som et punktert dekk. De har ikke krefter til å reise seg og gå, og ikke krefter til å motstå tyngdekraften.

Skulpturene uttrykker hjelpløshet, som om de håper å møte empati hos oss. De kan virke som einstøinger eller tapere, frakoblet vår virkelighet. Skulpturene virker kanskje litt merkelige og humoristiske på en underfundig måte. Dersom du ser nøye på Tom Claassens arbeider vil du se en sammenheng, uansett om de er laget av gummi, sand, støpejern, isopor, glassfiber, marmor eller bronse. Om konvensjoner skulle ligge til grunn for bedømmelsen er de aldri vakre – heller det motsatte.

Tom Claassen innehar en solid posisjon på den nederlandske kunstscenen, ikke minst gjennom sine mange offentlige skulpturer. Noen av disse er store, som hans motorveielefant. Andre er mer diskré– som hans svarte duer med store perlekjeder i gull. De sitter på rekke og rad på en mur utenfor et eldresenter. Disse skulpturene viser et tydelig forhold til menneskene de er laget for og gjør kanskje livet litt bedre og morsommere der de står og er en del av bakgrunnen i folks hverdag.

Tom Claassen ble født i Heerlen i Nederland i 1964 og han pendler nå mellom Holland og Danmark hvor han bor i dag. Han har deltatt på en rekke viktige utstillinger rundt om i verden, blant annet på biennalene i São Paulo og Istanbul. Han er også representert i viktige samlinger som Stedelijk Museum i Amsterdam og Kröller-Müller Museum i Otterlo. Utstillingen på Sørlandets Kunstmuseum er hans første separatutstilling i Skandinavia.